tur-virtual-consiliul-judetean-iasi-fotografie-panoramica-360-google-maps-street-view

Tur Virtual Consiliul Judetean Iasi

Proiectul Casa Pătrată a început în 1964 sub conducerea arhitectului Nicolae Vericeanu, iar în 1969 a fost dată în funcțiune. Pe locul clădirii se afla un cinematograf (Scala), un restaurant (Dunărea), precum și alte vechi magazine ale negustorilor, demolate în timpul sistematizării anilor ‘60.
Aici a funcționat Comitetul Județean de Partid, unde Secretarul General al PCR, Nicolae Ceaușescu, își avea biroul în timpul vizitelor la Iași. Acest birou aparținea prim-secretarului și era miezul politic al construcției. Între 1974 și 1979, acest post a fost ocupat de Ion Iliescu, cel care va deveni Președintele României după căderea regimului comunist. Acesta avea o intrare separată dinspre magazinul Moldova către scara de onoare. Geamurile și balconul biroului dădeau spre Piața Palatului unde se adunau mulțimile pentru a asculta discursurile Tovarășului. Porțiunea de stradă dintre Casa Pătrată și Casa Dosoftei a fost singura din zonă prevăzută cu piatră cubică, ieșenii inventând legenda că trepidațiile provocate mașinilor ar fi descurajat eventualii atacatori să îl împuște pe Ceaușescu. Acum clădirea găzduiește sediul Consiliului Județean și al Prefecturii.
Motivul dispunerii simetrice pe patru laturi a clădirii este localizarea ei între cele mai importante monumente ale orașului, precum și între patru străzi.

Tur Virtual Consiliul Judetean Iasi

Realizam tururi virtuale si fotografii 360 in Iasi