tur-virtual-casa-alecu-bals-fotografie-panoramica-360-google-maps-street-view

Tur Virtual Iasi Casa Alecu Bals

Casa Balș este destinată în prezent activității Universității de Arte „George Enescu” din Iași. A fost construită în 1815 de vistiernicul Alecu Balș, provenit dintr-o mare familie de boieri moldoveni. Această clădire a căpătat o pronunțată încărcătură culturală încă din primele decenii de existență întrucât a găzduit și sprijinit manifestări ale artelor frumoase.
În 1847, a fost prezent aici marele pianist și compozitor Franz Liszt, în cadrul unui concert de amploare. După concert, Alecu Balș i-a chemat pe vestiții lăutari ai urbei, în frunte cu vestitul cobzar Barbu Lăutaru, pentru a anima petrecerea dată în cinstea marelui artist. După doar o singură ascultare a unui marș unguresc cântat la pian de Franz Liszt, Barbu Lăutaru și trupa sa au reprodus melodia cu toate detaliile sale. Acest fapt l-a impresionat profund pe Liszt, declarându-i că „Dumnezeu te-a făcut artist și tu ești mai mare decât mine!”.
Din punct de vedere al arhitecturii, în cazul Casei Balș ies în evidență elemente ale stilului neoclasic, specific începutului secolului al XIX-lea. Accesul în clădire se face prin porticul (bolta) de la fațadă, deschis circulației pietonale în urma ultimelor reabilitări. Etajul este dominat de ferestre înalte încadrate de pilaștri care susțin pedimentul (frontonul triunghiular). La etaj, deasupra bolții de intrare se găsește sala de concerte „Caudella”.

Tur Virtual Iasi Casa Alecu Bals

Realizam tururi virtuale si fotografii 360 in Iasi